Mukautuvaa verkkosuunnittelua

Aki Björklund kirjoitti eilen blogissaan ytimekkään arvion Ethan Marcotten mainiosta Responsive Web Design -kirjasta. Luin saman opuksen toissaviikolla, ja allekirjoitan täysin Akin näkemyksen, että kirja on pakollista luettavaa kaikille verkkopalveluiden suunnittelijoille ja kehittäjille.

Olen pohtinut, mikä olisi hyvä suomenkielinen vaihtoehto responsiiville. Responsive tarkoittaa sanakirjan mukaan vastaanottavaista, myötämielistä ja herkästi reagoivaa. Näistä mikään ei oikein tunnu hyvältä kuvailemaan verkkosivustoja. Itse olen alkanut käyttää ilmaisua mukautuva: Sivusto, joka toimii ja näyttää fiksulta kaiken kokoisilla ruuduilla mukautuu ympäristöönsä (ainakin joiltakin osin). Suunnittelua, joka tähtää tällaisten sivustojen toteuttamiseen voitaneen silloin hyvällä syyllä kutsua mukautuvaksi verkkosuunnitteluksi.

3 responses to “Mukautuvaa verkkosuunnittelua”

 1. Juhani Heiskanen Avatar
  Juhani Heiskanen

  Tuossa mukautuvassa on ongelmana passiivisuus. Eli mukautuva vain sopeutuu saamaansa signaaliin. Responsive kuitenkin ja etymologiansa mukaan on “something in return” (lat. responsum). Elikkä responsive www-sivu ei vain mukaudu passiivisesti käyttäjän toiveisiin, vaan on jotenkin aktiivinenkin ja pyrkii vastaamaan käyttäjän tarpeisiin omatoimisesti.

  Lopun tästä aurinkoisesta heinäkuun päivästä käytän sitten lapion varressa omakotitalon kivijalkaa esiin kaivaen ja pohtien miten tuohon suomennokseen saisi mukaan tuon aktiivisuuden.

  Toisaalta mukautuva kai on aktiivinen – siis tavallaan. Tuo “in response” pohdituttaa. No, se kuitenkin on “käännössuomea” ja kaiketi parempi kuin reagoiva tai vastaanottavainen. Asian ydin kai on, että ollakseen responsive www-sivun täytyy pystyä olemaan molemmin puolisessa vuorovaikutuksessa käyttäjän kanssa.

  Like

 2. Juhani Heiskanen Avatar
  Juhani Heiskanen

  Sylttytehdas löytyi.

  Artikkelissaan
  (http://www.alistapart.com/articles/responsive-web-design/)
  Ethan Marcotte kertoon, että responsive web design on peräisin uudesta arkkitehtuurin suunnasta responsive architecture

  (http://en.wikipedia.org/wiki/Responsive_architecture)

  Määritelmä tälle arkkitehtuurille kuvaa “a class of architecture or building that demonstrates an ability to alter its form, to continually reflect the environmental conditions that surround it.” Niin tässä arkkitehtuurissa kuin Marcotten responsive web design -filosofiassa kyse on siis talosta tai www-sivusta, joka mukautuu käyttäjän tarpeisiin.

  Nyt tässä responsive sana ilmeisesti kuvaa vain toisen osapuolen reaktiota johonkin (esim. www-sivu reagoi päätelaitteen resoluutioon) saamaansa signaaliin. Kaiketi vähän kuten lääketieteessä käytetään sanaa responssi johonkin hoitoon (tyyliin: potilaan responssi oli hyvä).

  Tuossa wikipedian artikkelissa on jäljet sylttytehtaalle responsive architecture käsitteen keksijään, joka selittää tämän minua häiritsevän semanttisen ongelman tyhjentävästi. Nicholas Negroponte, joka on kirjoittajana tunnettu epätarkkuudestaan ja kreikkalaisen syntyperänsä vuoksi kärsii elämässään patologisesta suurpiirteisyydestä.

  Koska termi on mitä ilmeisimmin jo etabloitunut arkkitehtuuriin niin sen ottaminen websuunnitteluun on perusteltua.

  Suomenkielessä voimme kai korjata Negroponten semanttisen tökeryyden ja käyttää huomattavasti parempaa termia kuin englanninkielistä responsive eli mukautuvaa, sillä siitähän tuossa on juuri kyse.

  Like

 3. Hyvää pohdintaa, Juhani! Olet analysoinut sanan merkistystä paremmin kuin olisin itse osannut.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: