Miten perustan oman blogin

Oman blogin perustaminen on periaatteessa helppoa. Kaikkein helpoimmalla pääset käyttämällä jotain verkossa olevista suurista ilmaispalveluista. Tämä on kaikkein suositeltavin ratkaisu, jos haluat vain päästä nopeasti kirjoittamaan. Jos kuitenkin haluat kontrolloida blogiasi kokonaan itse, voit hankkia esimerkiksi webhotellin joltakin palveluntarjoajalta ja asentaa blogiohjelmiston omin päin. Jälkimmäinen vaihtoehto vaatii hieman enemmän vaivannäköä, ja jonkin verran myös teknistä osaamista.

Mistä aiot kirjoittaa?

Ennen kuin ryntäät perustamaan omaa blogiasi, mieti miksi, mistä ja kenelle aiot kirjoittaa. Kirjoitatko kavereillesi, perheellesi, asiakkaillesi, jonkun tietyn harrastajaryhmän jäsenille, vai kenties kaikille edellämainituista? Edellämainitut päätökset vaikuttavat siihen, millaisella tyylillä kirjoitat, ja todennäköisesti myös siihen mitä aiot kertoa!

 • Ytimekkäitä vinkkejä bloggaamisen aloittamiseen saatat löytää Sauli Lepolan Bloggaajan oppaasta.

Omalla nimellä vai ei?

Omalla nimellään kirjoittaminen on lähes aina uskottavampaa ja antaa siten sanoillesi enemmän painoarvoa. Joskus on kuitenkin perusteltua kirjoittaa nimimerkillä, tästä esimerkki kotimaasta on esim. mainio nuoren lääkärin arkea dokumentoiva Suolakaivos-blogi. Lisäksi on tietenkin maita, joissa sananvapaus ei ole itsestäänselvyys. Tällöin nimimerkkiin turvautuminen voi olla ainoa mahdollisuus kirjoittaa poliittisesti aroista aiheista.

Pohdintaa aiheesta:

Muista, että Internet on julkinen paikka

Vaikka suuntaisit kirjoituksesi tietylle kohderyhmälle tai kohderyhmille, kaikki mitä verkkoon päätyy yleensä jää sinne käytännössä ikuisesti muodossa tai toisessa. Vaikka päättäisit jossain vaiheessa poistaa kirjoituksesi verkosta, siitä on ehtinyt jäädä jälki sadoille Internetin välityspalvelimille, lukijoiden koneiden välimuisteihin, Internet Archiveen ja moneen muuhun paikkaan.

Jos blogisi käsittelee asioita, jota et halua kaikkien nähtäväksi, harkitse blogin muuttamista yksityiseksi tai rekisteröitymistä edellyttäväksi. Tämä on mahdollista useimmilla blogipalveluilla ja -sovelluksilla.

Ilmaisia blogipalveluita

 • Blogger.com – Googlen omistama, todennäköisesti maailman suosituin ilmainen blogipalvelu. Melko helppokäyttöinen, ja voit valita lukuisista valmiista ulkoasuista sopivimman. Blogien osoite on muotoa sinunblogisi.blogspot.com. Jos sinulla on ennestään Google-tunnus (esim. Gmail), blogin luonti onnistuu kätevästi samalla tunnuksella.
 • WordPress.com – Suosittuun WordPress-julkaisujärjestelmään perustuva erittäin suosittu palvelu, joka Bloggerin tavoin tarjoaa helpon tavan perustaa oman blogin ilmaiseksi. Blogien osoite on muotoa sinunblogisi.wordpress.com . WordPress.com sisältää useita maksullisia lisäpalveluita, mm. lisätallennustilaa, videoblogiominaisuuksia ja ehkä kiinnostavimpana mahdollisuuden käyttää omaa domain-nimeä (esim. http://sinunblogisi.com).
 • Livejournal.com – varsinkin takavuosina suosittu, edellisiä jossain määrin yhteisöllisempi blogipalvelu. Voimakkaan yhteisöllisyyden myötä se on myös selkeästi sisäänpäinlämpiävämpi kuin Blogger tai WordPress.com. Merkittävä osa palvelun blogeista ovat oman havaintoni perusteella aika päiväkirjamaisia, eikä kommentointi blogeihin ole useinkaan mahdollista ilman rekisteröitymistä (blogin pitäjä voi tämän itse päättää).
 • Vuodatus.net – Kotimainen palvelu, joka on hyvä vaihtoehto suomenkielisen blogin perustamiseen. Blogin otsikko on muotoa sinunblogisi.vuodatus.net.

Kaikista edellämainituista palveluista löydät selkeät ohjeet oman blogisi perustamiseen.

Asenna blogi itse WordPressin avulla

Jos haluat asentaa blogisi itse, tarvitset oman verkkotunnuksen lisäksi sitä varten tilaa webhotellista (palveluntarjoajia esim. Sigmatic, Nebula, Kapsi ry… ), ellet omista omaa www-palvelinta. Vaatimuksena on vain, että webhotellipalveluun kuuluu tuki PHP ja MySQL-tekniikoille. Myös Internet-yhteydentarjoajasi (esim. Sonera, Elisa) tarjoaa yhteyden hintaan kuuluvan kotisivutilan, mutta MySQL-tietokannasta saattaa joutua maksamaan isonkin lisämaksun.

Varsinaisen blogiohjelmiston ei tarvitse maksaa mitään, ja itse suosittelenkin lämpimästi WordPress-ohjelmistoa, jonka suomenkielisen käännöksen ylläpitämisessä olen ollut viime aikoina aktiivinen. Se on tällä hetkellä maailman suosituin avoimen lähdekoodin julkaisualusta. WordPress soveltuu mainiosti myös kokonaisen www-sivuston toteuttamiseen.

 • Suomenkielinen WordPress-sivusto
  Etusivulta löydät linkit uusimpaan versioon, ohjeet kuuluisaan 5 minuutin asennukseen ja muuta tietoa WordPressin käytöstä.
 • Suomenkielinen WordPress-tukifoorumi
  Juuri aloittanut suomenkielinen tukifoorumi, jossa voit esittää kysymyksiä WordPressin käytöstä sekä esitellä oman sivustosi.
 • Suomenkielinen WordPress-ohjesivusto
  Tämän artikkelin kirjoittamishetkellä ohjesivusto on vielä kesken, mutta englanninkielellä ohjeita löytyy runsaasti.
 • Päivitys 21.9.2013: Keväällä aloittanut WPOpas.fi sisältää runsaasti video- ja blogimuotoisia ohjeita WordPressin käyttöön.

One response to “Miten perustan oman blogin”

 1. Jos aloitat blogin, huolehdi että sivuillasi on HTTPS salaus. Suojaamattomalla HTTP sivustolla menetät paljon kävijöitä koska he eivät uskalla tulla sivuillesi.
  Tässä artikkeli aiheesta.
  https://www.arvomedia.fi/ota-https-salaus-heti-kayttoon/

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: