IE 8 on täällä, oletko valmis?

Microsoft julkaisi eilen tuoreen version suositusta web-selaimestaan, Internet Explorerista. Webin selaajille se tarjoaa lisää nopeutta, vakautta, parempaa tietoturvaa ja joitakin näppäriä ominaisuuksiakin (mm. Web Accelerators). Web-kehittäjille se tuo tullessaan huomattavia parannuksia, mm. täydemmän tuen CSS 2.1 -tyylimäärityksille ja toivottavasti vähemmän niihin liittyviä bugeja kuin aikaisemmissa versioissa. Käytännön tasolla se tarkoittaa, että www-sivustojen testaamiseen käytetty aika (jossain vaiheessa) lyhenee ja web-standardeja noudattava koodi toimii yhä useammin suoraan IE:ssä ilman muutoksia tai IE:lle räätälöityjä koodinpätkiä.

Uuden version myötä on kuitenkin joitakin asioita, jotka kehittäjien on otettavan huomioon.

Testaus ja yhteensopivuusmoodin sudenkuopat

IE8:ssa on ns yhteensopivuusmoodi, “compatibility mode”, jonka pitäisi näyttää web-sivu samalla tavalla kuin IE7. Ajatuksena tämä on loistava, koska web on täynnä sivustoja, jotka hyödyntävät IE:n epästandardeja ominaisuuksia tai suorastaan bugeja toiminnassaan. Moni niistä voi hajota uudella versiolla katsottaessa. Sivuston pitäisi näkyä taas “vanhalla tavalla”, kun sivun head -osioon lisää seuraavan meta-tagin.

<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=EmulateIE7" />

Tällä kehittäjät saavat lisäaikaa koodinsa korjaamiseen. Valitettavasti kuitenkin mikä tahansa sivusto saattaa näkyä tässä yhteensopivuusmoodissa, jos tarpeeksi moni on klikannut IE8:n uutta rikkinäisen sivun näköistä kätevää työkalua. Pahinta tässä on se, että ilmeisesti IE 8:n “IE 7” moodi ei kaikissa tapauksissa toimikaan ihan kuin oikea IE 7. Ainoa tapa olla kehittäjänä täysin varma, että sivusto renderöidään uuden selainmoottorin avulla, on käyttää taas meta-tagia, jolla kerrotaan että selain on IE 8 -yhteensopiva:

<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=8" />

Entä tuki vanhoille selaimille?

Vaikka IE 8 lupaa paljon, todellisuudessa IE:n vanhat versiot IE 6 ja IE 7 joudutaan ottamaan vielä jopa vuosien ajan huomioon. Näistä erityisesti IE 6 (joka on jo 8 vuotta vanha!) herättää web-kehittäjien ja suunnittelijoiden keskuudessa suuriakin tunteita (ks esim. http://idroppedie6.com/).

En kannata minkään selaimen tukemisen lopettamista kokonaan, mutta kehittämisessä voi tehdä kompromisseja. Sivustojen ei tarvitse näyttää tismalleen samalta jokaisessa selaimessa, kunhan ne toimivat. Kaikki eivät yksinkertaisesti voi päivittää IE 6:sta uudempaan versioon, joten olisi typerää rankaista näitä ihmisiä jättämällä vanha selain täysin vaille huomiota. IE 6:n, kuten muutkin vanhat selaimet (Lynx!) voi ottaa huomioon vaikka yksinkertaistetulla CSS-tiedostolla tai ääritapauksessa (jos se on kyseisen sivuston kävijäkunnan huomioonottaen perusteltua) jättää IE6 kokonaan vaille tyylitiedostoa. Jokaisen sivuston kohdalla on kuitenkin viime kädessä arvioitava kohderyhmän todennäköisesti käyttämät selaimet erikseen ja tehtävä päätös sen pohjalta. Olisi kiinnostavaa kuulla muiden suomalaisten web-suunnittelijoiden suunnitelmista IE 6-tuen suhteen.

Päivitä oma selaimesi

IE 8 on tällä hetkellä saatavissa Microsoftin kotisivuilta, pian todennäköisesti myös Windows Updaten kautta.

Toinen vaihtoehto, jota lämpimästi suosittelen, on vaihtaa johonkin näistä moderneista web-selaimista:

One response to “IE 8 on täällä, oletko valmis?”

  1. Safaria ei käytä hullukaan. Chrome on aivan surkea ja Opera liian monipuolinen. Itse käytän Firefoxia vuosia ja olen tyytyväinen.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: