Avainsanojen taivutus Twitterissä

Niin sanottujen hashtagien (esimerkiksi #tampere tai #taskubileet) käyttö on viime aikoina yleistynyt myös suomenkielisten twitter-käyttäjien keskuudessa. Niiden ideana on mahdollistaa johonkin aiheeseen liittyvän twiittailun seuraaminen esimerkiksi twitterin reaaliaikaisen haun avulla. Suomenkielisissä twiiteissä tulee vastaan kuitenkin erityislaatuinen pulma, nimittäin sanojen taivutus.

Tagia ei voi käytännössä hyödyntää jos haluaa käyttää sijamuotoja, koska haku ei enää tunnista sitä samaksi sanaksi. Olen huomannut joidenkin ratkaisseen tämän niin, ettei sijamuotoja yksinkertaisesti käytetä, tai sanan perusosan ja päätteen väliin jätetään tyhjää (esim. #tampere ella). Kummassakin tapauksessa syntyy luettavuudeltaan huonoa tekstiä.

Luettavuus on tärkeintä

Oma kantani tähän asiaan on sama kuin suhtautumiseni hakukoneoptimointiin yleensä: sisällön luettavuuden pitäisi olla aina ykkösasia. Twitterissä tämä jopa korostuu, varsinkin jos seurattavien määrä on suuri. Hyvin kirjoitettu teksti erottuu muista, ja vastaavasti vaikeaselkoiset viestit jäävät joko huomiotta tai saavat osakseen negatiivista huomiota. Käytetään siis hashtageja harkiten!

3 responses to “Avainsanojen taivutus Twitterissä”

  1. Tuo #tampere on helppo, mutta mitäs neuvot #taskubileet :ssä? (Siis #taskubileissä) Luovuus, se on hieno juttu 🙂

    Like

  2. Melkein kaikki ongelmat voi kiertää. "#taskubileissä on hauskaa" vs "#taskubileet ovat hauskat". Twitterin 140 merkkiä vaan vaikeuttavat kummasti kiertämistä… Jos on pakko taivuttaa, niin saatan itse lisätä perusmuototägin loppuun ja jättää taivutetun muodon tägäämättä.

    Like

  3. Katariina: totta, tosin juuri jälkimmäinen esimerkkisi ei ole enää kovin luontevaa kieltä verrattuna ensimmäiseen, jossa sana on taivutettu.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: