Mikä on Twitter?

Twitter on mikroblogipalvelu, jossa käyttäjät voivat kirjoittaa 140 merkin pituisia viestejä tai “tilapäivityksiä” ja lukea toistensa viestejä. Alkuperäinen ajatus on “Kerro mitä olet tekemässä”.

Kirjoittamasi viestit muodostavat “virran”, joka on lähtökohtaisesti julkinen. Muut käyttäjät voivat halutessaan seurata päivityksiäsi, niin että he näkevät viestisi henkilökohtaisella aloitussivullaan. Sinä voit myös seurata muiden käyttäjien päivityksiä. Seuraajapyyntöjä ei tarvitse erikseen hyväksyä, ellei ole tehnyt omista päivityksistään salaisia.

Twitterin suosion salaisuus

Twitterin voima on sen yksinkertaisuudessa. Käyttäjien väliset kontaktit ovat lähtökohtaisesti yksisuuntaisia, eli voin seurata kenen tahansa päivityksiä ilman, että tällä on velvoitetta seurata minua.

Miljoonien ympäri maailmaa olevien käyttäjien myötä Twitteristä on tullut loistava tapa seurata tiettyyn aihepiiriin liittyvää viestintää reaaliaikaisesti, esim. urheilutapahtumia, luonnonmullistuksia, seminaareja tms.

Merkittävä hyöty Twitterissä verrattuna vaikkapa Facebookiin on lisäksi sen avoimuus. Päivityksiä voi lukea ja kirjoittaa monilla eri ohjelmilla, ja tämän avoimuuden ansiosta Twitteriä hyödyntäviä ja sen päälle rakentavia palveluita on syntynyt tuhansia.

Twitter työssä

Erityisesti asiantuntija-ammateissa Twitter voi olla hyödyllinen työkalu omaan työhön liittyvien pulmien ratkaisussa, asiakaspalvelussa ja oman osaamisensa markkinoinnissa. Yrityksille se antaa mahdollisuuden viestiä asiakkaidensa kanssa henkilökohtaisemmalla tasolla.

Itse hyödynnän Twitteriä erityisesti verkostostoitumiseen oman alan ihmisten kanssa, sekä web-alan “rock-tähtien” tekemisten seuraamiseen.

Ongelmat

Twitter-sivusto on toistaiseksi vain englanninkielinen, joka voi hankaloittaa sen käyttöä. Viestejä voi tietenkin kirjoittaa millä kielellä tahansa, ja viime aikoina suomenkielinen yhteisö on kasvanut merkittävästi.

Muita selkeitä ongelmia Twitterissä on arvailu sen pitkän tähtäimen tulevaisuudesta: koska kaikki Twitterin käytössä on toistaiseksi ilmaista, on vaikea nähdä miten se alkaisi tuottaa joskus rahaa ja turvata olemassaolonsa. Tämä tekee palvelun sidonnaisuuden yhteen palveluntarjoajaan entistä ikävämmäksi. Koko elämää ei siis kannata rakentaa Twitterin varaan, ja muitakin vaihtoehtoja on, mm. avoimen lähdekoodin Identi.ca ja suomalainen Qaiku.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: