Käytettävyystestaus etänä: pikatestissä Loop11

Loop11.com mahdollistaa käytettävyystestien järjestämiseen etänä. Toistaiseksi suljetussa betavaiheessa olevan palvelun käyttö vaatii kutsun saamista kehittäjiltä, mutta ainakin allekirjoittanut sai kutsun jo muutaman tunnin sisällä rekisteröitymisestä. Palvelun saatavuus suomenkielisenä ja hyvä toteutus tekee siitä houkuttelevan myös kotimaisille käytettävyystestaajille.

Käyttöönotto aloitetaan luomalla projekti, johon syötetään testitehtäviä ja/tai monivalintakysymyksiä. Kullekin testitehtävälle määritellään tehtävään liittyvä www-osoite, ja näpytellään käyttäjälle näytettävä tehtäväkuvaus. Projektin asetusten tallentamisen jälkeen saat testille oman www-osoitteen, jonka voit jakaa esim. sähköpostitse rekrytoimillesi testihenkilöille. Lisäksi palvelu tarjoaa mahdollisuutta käyttää eri maksullisia rekrytointikanavia sopivien testikäyttäjien löytämiseksi.

Testausprojektin voi aloittaa joko tyhjästä tai ottaa lähtökohdaksi aikaisemman testin.
Testausprojektin voi aloittaa joko tyhjästä tai ottaa lähtökohdaksi aikaisemman testin.

Havaintoja

Pikaisen testin perusteella Loop11-palvelun käyttö on helppoa ja suoraviivaista. Testin käyttöliittymä on käännetty jopa 40 kielelle, myös suomeksi. Käyttäjät näkevät testitehtävän selkeästi sivun ylälaidassa, ja tehtävä on mahdollista ohittaa. Käyttäjä näkee myös, kuinka monta prosenttia tehtävistä hän on käynyt läpi.

Testin aloitussivu.
Testin aloitussivu.
Käyttäjän näkymä.
Käyttäjän näkymä.

Testin analysointiin Loop11 tarjoaa useita hyödyllisiä tietoja kuten käyttäjän läpikäymän polun, mitä hän ensimmäisenä klikkasi sekä perustiedot käyttäjistä (IP-osoite, selainympäristö yms). Valitettavasti videoita testisessiosta ei ole saatavilla, toisin kuin toisessa vastaavantyyppisessä palvelussa, Userfly.com:issa.

Testitehtävän analysointinäkymä.
Testitehtävän analysointinäkymä.

Rajoitteet

Etänä tapahtuvassa käytettävyystestauksessa ei ole moderaattoria, eikä tehtävänannoissa pääse joustamaan tilanteen mukaan. Tietokoneen käyttöympäristöä ei myöskään pääse näkemään, eikä käyttäjän tekemistä ratkaisuista myöskään ole mahdollista esittää kysymyksiä “livenä”. Mm. näiden rajoitteiden takia perinteinen, kasvokkain tapahtuva käytettävyystestaus puolustaa edelleen paikkaansa. Loop11 ja muut vastaavat palvelut ovat kuitenkin erittäin hyödyllinen lisä testausarsenaaliin sekä käytettävyyden asiantuntijoille, että kelle tahansa www-kehityksen parissa työskentelevälle.

Arvio

Loop11 on lupaava palvelu, jota käytettävyysväen on syytä seurata silmä tarkkana. Joku voi nähdä tämän uhkana omalle konsultointibisnekselleen, mutta minä pitäisin sitä ennemmin mahdollisuutena. Ammattimaisia käytettävyystestien järjestäjiä tarvitaan aina, mutta aina ei juuri niitä kohderyhmää vastaavia käyttäjiä ole lähimailla, ja matkustaminen paikan päälle saattaisi tulla aivan liian kalliiksi. Etänä testaaminen on parempi kuin testaamatta jättäminen! Aion varmasti seurata tämän palvelun kehittymistä ja erittäin todennäköisesti myös hyödyntämään sitä tulevissa projekteissani.

One response to “Käytettävyystestaus etänä: pikatestissä Loop11”

  1. […] lisäksi Daniel Koskisen mukaan (2009) http://www.loop11.com/ olisi käännetty suomeksi ja ilmeisesti palveluun voi tuoda […]

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: