Avaan uuden blogini kirjoittamalla aiheesta, joka ei liity webiin mitenkään. Varmaan lähes jokainen on joskus laittanut väärän keitinlevyn päälle (minä ainakin olen), ja syyttänyt siitä mm. omaa tyhmyyttään. Syy ei ole kuitenkaan yksin käyttäjän – kun itse levyt on aseteltu neliön muotoon, ei ole olemassa mitään yksiselitteistä tapaa laittaa ohjaimia riviin niin, että niiden yhteys olisi selvä. Silloin virheitä sattuu helposti. Jokin aika sitten kohtasin lieden, jossa ensisilmäyksellä oli tehty mainio oivallus edellämainitun ongelman ratkaisemiseksi. Totuus oli kuitenkin täysin päinvastainen.
Ainakin Normaninsa lukeneille lienee tuttu esimerkki huonosta kytkimien ja toimintojen yhteydestä, eli tavallisesta kaasu- tai sähköhellasta. Tyypillisessä liedessähän on neliön muotoisessa asetelmassa neljä keitinlevyä, jotka kytketään päälle suorassa rivissä olevien kytkinten avulla. Koska kytkimet ovat suorassa rivissä, kytkinten ja levyjen välinen yhteys ei ole itsestään selvä – esimerkiksi kuvan A) ja B) ratkaisut ovat yhtä loogisia. Nuppien vieressä onkin yleensä selventävä kuva siitä, mitä levyä kutakin nuppi ohjaa.

Mahdollinen ratkaisu
Suoraviivainen tapa tämän ratkaisuun olisi toki se, että nupitkin olisivat neliön muodossa, tai sijaitsisivat kunkin levyn välittömässä yhteydessä. Jälkimmäinen ratkaisu ei varmaankaan olisi kovin kätevä, sillä ohjaimet osuisivat isompien kattiloiden tai paistinpannujen tielle. Edellinen vaihtoehto toimii, ja olen joitakin tällaisia ratkaisuja nähnytkin hintavammanpuoleisissa design-liesissä. Ne ovat olleet poikkeuksetta kovin leveitä.
Toimiva ratkaisu… melkein.
Isäni muutti keväällä uuteen asuntoon, jossa oli luonnollisesti kaikki uusimmat keittiökalusteet. Sisäinen käytettävyysfanaatikkoni hihkui riemusta, kun näin keittiön lieden. Siinä nupit on sijoitettu tavanomaiseen tapaan riviin, mutta niin että kaksi keskimmäistä ohjainta ovat hieman alempana kuin laitimmaiset, ja kaikki nupit ovat lievästi kaltevalla tasolla. Lähempi tarkastelu paljasti kuitenkin aivan käsittämättömän suunnittelukukkasen – toimintalogiikka olikin täysin päinvastainen kuin voisi olettaa! Lähinnä seinää olevat (laitimmaiset) nupit ohjaavatkin etummaisia levyjä, ja lähinnä käyttäjää olevat nupit ohjaavat taimmaisia levyjä. Havainnoillistavat kuvat C ja D.

Ja lopuksi vielä kuva itse liedestä:
Monellakohan käyttäjällä tätä on testattu?
Kuulen mielelläni vastaavista esimerkeistä, joten jätä toki kommentti!
Leave a Reply