WordPress 2.9: Uudet, herkulliset ominaisuudet

WordPressin seuraava versio, 2.9, ilmestyy lähiaikoina. Käyttäjien kannalta mielenkiintoisimmat ominaisuudet ovat kuvien muokkausmahdollisuus, roskakori ja median helppo liittäminen palveluista kuten Flickr ja YouTube.

Kuvien muokkaus

Uudessa versiossa kuvien perusmuokkaus (rajaus, skaalaus, kiertäminen) onnistuu WP:n mediakirjastosta käsin. Kuvien siirron käytettävyys kaipaa vielä kehittämistä, mutta tämä on edistystä. Tottakai suuremmat kuvamuokkaukset joutuu edelleen tekemään oikeassa kuvankäsittelyohjelmassa, mutta Photoshopia ei tarvitse enää avata pelkän rajaustoimenpiteen vuoksi.

Muokkaa mediatiedostoja

Roskakori

Käyttäjiä helpottaa mahdollisuus perua artikkelien, sivujen yms. poistaminen. Kaikki poistetut sisällöt siirretään poistamisen yhteydessä uuteen Roskakoriin, jonka käsite on toki tuttu jo mm. Windowsin ja Macin työpöydältä. Roskakori tyhjennetään oletusarvoisesti 30 päivän välein, mutta aikaväli on mahdollista muuttaa wp-config.php -tiedostoon rivillä

define('EMPTY_TRASH_DAYS',7);

oEmbed: Median helppo liittäminen muista palveluista

Artikkeleihin ja sivuihin on nyt mahdollista tuoda helposti muilla sivuilla olevaa mediasisältöä, käyttämällä Siirrä/Lisää -ikkunan “URL-osoitteesta”-kohdassa median sisältävän sivun osoitetta. WordPress osaa hakea oEmbed-standardia tukevilta sivuilta mediatiedostot oikeassa muodossa. Tuettuja palveluja ovat mm. Flickr, YouTube, Hulu, PollDaddy, Google Video ja DailyMotion.

Ominaisuuksia kehittäjille: the_post_image()

Eniten odottamani ominaisuus on artikkelikohtaiset kuvat. Mikä tahansa artikkeliin liitetyistä kuvista voidaan merkitä artikkelin “pikkukuvaksi”, ja tätä kuvaa voidaan kutsua sivupohjista (Loopin sisällä) kutsulla the_post_image(). Käyttäjille tämä ominaisuus näkyy vain, jos teeman kehittäjä on ilmoittanut tukevansa sitä (tämäkin on uutta 2.9:ssä):

if ( function_exists( 'add_theme_support' ) )
add_theme_support( 'post-thumbnails' );

Lisää mm. kehittäjille tarjolla olevista ominaisuuksista englanniksi: 10 Things You Need to Know About WordPress.

2 comments

Mentions

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *