Suunnittelukukkanen YTJ:n web-lomakkeessa

Painikkeen sijainnilla voi olla suuri merkitys web-lomakkeen käytettävyydessä. Oheisen kuvan mukaisessa Yritystietojärjestelmän osoitteenmuutoslomakkeessa varsinaisen lomakkeen välittömässä läheisyydessä on vain yksi painike, Tyhjennä. Syötetyn tiedon hävittäminen on siis tehty paljon helpommaksi kuin sen tallentaminen.

Koska web-lomakkeissa on yleensä vähintään jonkinlainen lähetä- tai tallenna-painike, käyttäjä saattaa perustellusti tai puolihuolimattomasti olettaa että tuo ainoa painike tässäkin tapauksessa tallentaa syötetyt tiedot. Tässä tapauksessa käyttäjä olin minä, ja jouduin syöttämään tiedot uudestaan. Onneksi niitä ei ole kovin paljon.

Varsinainen tallennuspainike löytyy melko kaukaa itse lomakkeen alapuolelta. Tyhjennystoiminto on epäilemättä tässä lomakkeessa tarpeellinen, mutta sen ei missään nimessä tulisi olla niin keskeisellä paikalla. Tilannetta pahentaa oikean laidan infoboksi, joka puskee tärkeimmät painikkeet kauas lomakkeesta.

2 comments

  1. Varsin hyvä esimerkki, mistä muistin myös toisen samaan kategoriaan menevän tapauksen – YTJ:n tietolomake: http://www.ytj.fi/yrityshaku.aspx?path=1547;1631;…

    Ongelma lomakkeessa on painikkeiden asettelu, oikea alareuna on toisaalta looginen ja toisaalta epälooginen ratkaisu – esimerkiksi Windows-käyttöjärjestelmässä ruudulle pomppaavissa ilmoituksissa hyväksyminen tapahtuu vasenta painiketta klikkaamalla ja oikea painike peruuttaa toiminnon.

    Onglma on siinä, ettei ole yhtä selkeää käytäntöä painikkeiden sijoittamiseen.

  2. Todellakin! Tuo sinun linkkisi onkin hyvä esimerkki siitä, missä voi hyvällä syyllä kysyä, tarvitaanko tyhjennä-painiketta lainkaan. Lomakkeessa on hyvin vähän kenttiä, eikä kyse ole mistään henkilökohtaisesta tiedosta joka edellyttäisi tyhjentämistä.

Leave a comment

Your email address will not be published.