Ilman sisältöä ei ole mitään.

Sisältö on kuningas. Suunnittelija on kuninkaan räätäli, jonka tehtävä on saada kunkku näyttämään hyvältä varastamatta huomiota itselleen.

Edellinen mainio lainaus on peräisin britti-designer Colin James Firthin suusta (Boagworld: Content is king). Se kiteyttää mielestäni todella hyvin mikä sisällön ja ulkoasun suhteen pitäisi olla www-suunnittelussa.

Olin eilen puhumassa Pro Akatemian harjoitusyritys-jengille verkkotekstin käytettävyydestä. Puhuin kohderyhmän huomioimisesta, sivuston välittämästä ‘persoonallisuudesta’ ja tärkeimmistä asioista joita verkkotekstin tuottamisessa kannattaa huomioida. Sain hyvän ja innostuneen vastaanoton, kiitos siitä!

Web ei ole printtiä

Julkaisujärjestelmien yleistyttyä sisällönhallinta on jäänyt yhä enemmän asiakkaan käsiin, mikä asettaa haasteita myös www-suunnittelijalle. Voinko kehua korostavani käytettävyyttä, jos pääasia eli sisältö jää kokonaan tarkastelun ulkopuolelle? Tämän dilemman vuoksi pyrin nykyään korostamaan asiakkailleni muiden muassa seuraavia seikkoja:

  • Kirjoita kuvaavia otsikoita, älä ole liian nokkela sanoissasi.
  • Käytä listoja, ne helpottavat silmäiltävyyttä.
  • Elävöitä tekstiä kuvilla jos voit niillä kertoa jotain mikä tekstissä olisi hankalampaa. Huom: muista vaihtoehtoinen sisältö (alt ja longdesc) esimerkiksi ruudunlukijoita käyttäville.
  • Vältä turhia sivistyssanoja, tekstin muotoilua ja lyhenteitä.
  • Kirjoita ensisijaisesti ihmisille, vasta toissijaisesti hakukoneille!

Seminaariyleisön joukossa ollut Ilpo Ryynänen ehti jo blogata oman tiivistelmän eilisestä palopuheestani otsikolla Sisältö on kuningasta.

One comment

  1. Totta – ja tämä juttu on oikein mainio esimerkki siitä, miten tiivistetään olennainen ytimekkääseen, helposti silmäiltävään juttuun.

Leave a comment

Your email address will not be published.